Kod nas u kraju je cvetala zova, vazduh divno miriše i prosto mami da se pravi sok i razni drugi specijaliteti od zove.
Na internetu ima puno recepata za sok od zove, ovaj je po meni najbolji http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2009/05/sok-od-zove.html
Pravi specijalitet su jabuke u šlafroku sa cvetovima zove.
Očistite i narendate dve velike jabuke i dodate im dva velika iskidana cveta zove.
U to dodate dva jaja prstohvat soli, jedan vanilin šećer i zasladite po ukusu, a zatim brašna i mleka kao za guste palačinke.
Prženje jabuka u šlafroku je naporno, prska svuda, a ponekad se desi da budu i previše masne, zato ja volim da ih pečem. Na pleh stavite papir za pečenje, kašikom izvadite male palačinke i stavite u rernu na 20-25 min.
Možete ih posuti prah šećerom ako volite. Cela kuća miriše, a divne su i hladne.
A kada zova precveta od njenih bobica se može napraviti divan džem. Ovo je recept :
Na internetu ima puno recepata za sok od zove, ovaj je po meni najbolji http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2009/05/sok-od-zove.html
Pravi specijalitet su jabuke u šlafroku sa cvetovima zove.
Očistite i narendate dve velike jabuke i dodate im dva velika iskidana cveta zove.
U to dodate dva jaja prstohvat soli, jedan vanilin šećer i zasladite po ukusu, a zatim brašna i mleka kao za guste palačinke.
Prženje jabuka u šlafroku je naporno, prska svuda, a ponekad se desi da budu i previše masne, zato ja volim da ih pečem. Na pleh stavite papir za pečenje, kašikom izvadite male palačinke i stavite u rernu na 20-25 min.
Možete ih posuti prah šećerom ako volite. Cela kuća miriše, a divne su i hladne.
A kada zova precveta od njenih bobica se može napraviti divan džem. Ovo je recept :
* 1 kg plodova zove
* 1 kg šećera
* 650 ml vode
* 1 kašičica limunovog soka
* 1 kašičica mlevenog cimeta
Plodove oprati, skinuti sa drške i kuvati dok ne omekšaju. Ispasirati. 650 ml vode i šećer prokuvati, dodati proceđeni sok i kuvati 45 minuta. Kada počne da se zgušnjava, dodati limunov sok i cimet i kratko prokuvati. Odmah sipati u tegle i dobro zatvoriti.
* 1 kg šećera
* 650 ml vode
* 1 kašičica limunovog soka
* 1 kašičica mlevenog cimeta
Plodove oprati, skinuti sa drške i kuvati dok ne omekšaju. Ispasirati. 650 ml vode i šećer prokuvati, dodati proceđeni sok i kuvati 45 minuta. Kada počne da se zgušnjava, dodati limunov sok i cimet i kratko prokuvati. Odmah sipati u tegle i dobro zatvoriti.
Nadam se da ćemo imati vremena da ga napravimo kada dođe vreme ipokazati vam u slici.
Нема коментара:
Постави коментар